Miket nevezünk ízfokozóknak? Ízfokozóknak nevezzük azon anyagokat, amelyek fokozzák az élelmiszerek meglévő ízét és/vagy illatát. Legismertebb ilyen ízfokozó a nátrium-glutamát (E 621 számmal jelölt), ami egy engedélyezett élelmiszer-adalékanyag az Európai Unió területén belül. Mennyisége glutaminsavban kifejezve legfeljebb 10 g/kg határértékkel szabályozott, amely határérték a glutaminsav (E 620) és összes (nátrium-, kálium-, kalcium-, ammónium- és magnézium-) sójára (E 621-625) vonatkozik önállóan vagy együttesen – írja a szupermenta.hu. Mi az a glutaminsav? A glutaminsav a természetben előforduló aminosav, amely sokféle ételben megtalálható, különösképp magas fehérjetartalmú ételekben, úgymint a tejtermékekben, hús- és halfélékben, valamint több zöldségben. Azok az ételek, melyeket gyakran ételízesítő tulajdonságuk miatt…
A cikk folytatódik: http://biokalauz.co.hu/elelmiszer/2018/01/16/mik-azok-az-izfokozok-.html
- Hirdetés -