A mintegy 3000 éves bronzedényt az olmützi Palacky Egyetem, a brünni Masaryk Egyetem és a Ceské Budejovice-i Dél-csehországi Egyetem szakértői vizsgálták, akik az edényben kimutatták a köles és a keserű gyógynövények maradványait. A növények kombinációja vezette a tudósokat arra a következtetésre, hogy az edényben a korabeli emberek sört tároltak. “A következtetést a régészek és a természettudósok szakmai együttműködése alapján vontuk le ” – közölte Zuzana Golec Mírová, a prágai Károly Egyetem régészprofesszora, aki szintén bekapcsolódott a munkába. Lukás Kucera, az Olmützi Egyetem kémikusa egy régi recept alapján meg is főzte a feltételezett sört. Ennek a sörnek az alapját a köles,…
A cikk folytatódik: http://gasztrokalandok.co.hu/hogyan-keszul-/2021/09/17/nem-kizart-hogy-a-kelet-csehorszagi-pardubice-kornyeken-foztek-europaban-legregebben-a-sort.html
- Hirdetés -